Från 2011
Ett litet juläventyr 2011
Hjärt- lungräddning – kurs 1 dec 2011
Långritt bland gods och gårdar 2011 
Hinderbygge 2011
Lytstolpar 2011
Miljökurs 2011
Årsmöte 2011
Hästens tänder 2011
 
 
 
 
; HÄSTENS TÄNDER – då och nu
Veterinär och hästtandläkare (hästodontolog) Nina Lundgren, Svensk hästtandvård AB, föreläste för ca 20 kuskmedlemmar måndagen den 21 februari. Ämnet var hästens tänder. Med sig hade Nina två mycket stillsamma hästhuvuden, Skalle-Pär och Bettan(?). Vi fick lära oss en hel del om hur hästens tänder fungerar, bl.a. att de fortsätter växa samt att de behöver vara lite vassa för att kunna finfördela grova fibrer. Hästtänder som raspas kan förstöra hästens möjligheter att tillgodogöra sig grovfoder med en påföljd som ingen av oss vill ge våra hästar.
Tidningen HD hade på onsdagen en artikel om Nina Lundgren, som nu även besöker Djursjukhuset med återkommande intervall. KUSK var dock först ut och för att visa att vi även nu är på bettet lånar vi ett sammandrag ur artikeln i HD, 2011-02-23, sidan A5 (http://hd.se/helsingborg/2011/02/23/gapa-snallt-for-tandis-violet/)
 
  Så gick det till förr  
  Förr var det framförallt hovslagaren som skötte hästars tänder. Men det kunde också vara stallförmän eller vem som helst. Redskapen var grova och universalmetoden var raspning. Jämna tänder ansågs bra. Man förstod inte att vassa tänder behövs för att finfördela grova fibrer. Många hästar dog eller fick avlivas av för kraftig raspning, då de inte kunde tillgodogöra sig födan.  
  Symtomen  
  Att hästen har problem i munnen kan visa sig på många olika sätt; den kan ha dålig andedräkt, spottar foderbussar, har sår eller svullnader i munnen eller att den börjar tugga på ett annat sätt. Symtomen kan också vara mer svårtolkade; som att hästen till och från får feber, tappar i vikt, får kolik, skyggar när man nuddar dess huvud eller blir grinigare till humöret eller krånglar i ridningen.

 
  Tandskador  
 

Vargtänder är små underutvecklade tänder, strax framför första kindtanden framförallt i överkäken, som kan ge hästen obehag av bettet. De bör tas bort.

Betselöverslitning är resultatet av dåligt anpassat eller felplacerat bett. Kan ge smärtor och orsaka tandvandring, tandlossning, inflammation i pulpan.

Bettfel Vanligast är kindtandsöverbett. Göt att tänderna slits fel och skapar hakar och vassa kanter, som kan leda till sår, smärta och tuggsvårigheter.

Slemhinneskador orsakas oftast av felaktig betsling.

Mer att läsa på www.hasttandvard.se

/Åse Brunnström

 
     
Gilla KUSK       Följ oss på Twitter

Följ oss på Facebook Gilla KUSK  

Följ oss på Twitter
Följ oss på Twitter
 

 
Senast uppdaterad 2011-03-10       ©  Seouvent Konsult